Hur gick det med de förra tipsen? Något ni kunde använda eller hade nytta av? Kom ni att tänka på något klurigt? Berätta gärna och önska gärna annat ni vill ha beskrivet.
Snön försvann ju och en liten liten känsla av vår han smyga sig in i mörkret… Men tji fick vi, det blir inget av med någon vår nu, inte på ett tag i alla fall. Jag föreslår att vi vässar vidare på vår agilityform och dyker upp sen i vår starkare och säkrare än någonsin 💪
Här kommer det några saker till som du kan träna när mörkret känns som tyngst.
Ordförståelse
Väldigt bra att ha i agilitysammanhang men även väldigt bra att ha i vardagen också.
Innan jag börjar med ordförståelse på agilityhinder så lär jag hunden att fokuserat lyssna på vad jag säger hemma i en lugn och välkänd miljö. Jag väljer två saker som hunden kan bra som t ex sitt och ligg, sen kommenderar jag hunden sitt, klickar och belönar sen provar jag ligg och klickar om belönar. När du belönar hunden efter klicket så kan du kasta godisen så att hunden måste resa på sig för att hämta den så får du en ny chans att ge den ett kommando – sitt eller ligg – igen som du kan belöna.
När hunden kan detta när du sitter på golvet med den så provar du att stå upp, sitta på en stol, hoppa, göra åkarbrasor eller armhävningar. Allt för att hunden ska lyssna på dig och inte titta vad du gör. Tänk på att inte göra det för svårt för hunden, se till att den får belöningar ofta så intresset och viljan att träna med oss är hög. Målet är att oavsett vad du gör ska hunden lyssna på dina kommandon, en jätteviktig kunskap på agilitybanan. Tänk på vad du gör med händerna så att du inte visar vad hunden ska göra med dem 😉
Blir det för lätt med sitt och ligg kan du be den om andra trix som sitt fint, buga, vacker tass o s v. Till våren kommer ni att vara superduktiga på det här och då ska ni prova på agilityhinder. Tänk bara på att hunden måste kunna ordet på hindret/trixet innan du börjar träna med två olika ord. Var noga i inlärningen av varje ord du bestämmer dig för att använda. I agility är det viktigt att orden låter olika så det är lätt för hunden att höra rätt på banan.
Gungbeteende
Ett hinder som många ser på med hatkärlek, som är väldigt bra att ha stabilt och säkert! Vi vill att hundarna med gott självförtroende ska kunna genomföra det helt självständigt. Så lägg lite extra tid på det här hindret så har du ett stort försprång när du kommer ut på agilitybanorna i vår.
Börja med att bestämma om du ska ha 2 tassar av och 2 på eller 4 tassar på, ska du ha en position på slutet eller en nosdutt? Det beteende som du bestämmer dig för lär du hunden göra riktigt bra så det kan det och älskar att göra det. Nästa steg är att lära den göra beteendet på gungan, hemma så räcker det med en liten planka som är 30 x 90 cm. Jag låter plankan luta en aning genom att jag rullar en handduk under så att den ser ut som slutet på gungan. Där lär jag in beteendet jag har valt, först genom att jag sitter alldeles bredvid plankan och shejpar in att den ställer sig i position. Här behöver du också bestämma dig för ett släppkommando som du säger varje gång hunden får lämna plankan. Nu behöver du också lära hunden att utföra beteendet på plankan när du står upp, på båda sidor, när du går, springer och viftar med armarna. Man kan ha en target på plankan som man sen flyttar över till gungan.
När hunden sen är jätteduktig på detta så lär du in det på hela gungan och det blir mycket lättare därifrån.
Fys/kroppsmedvetenhet/proprioception
Att hunden har bra medvetenhet om var den sätter sina tassar och en stark kropp är viktigt i agility. Det finns enkla små övningar man kan göra för att hjälpa hunden att hålla sig skadefri och slippa onödiga rivningar på grund av svaga muskler.
Den viktigaste övningen som man ofta får som rehab när hunden skadat sig, men som är väldigt bra att lära in på en frisk hund innan den skadar sig är att kunna stå ordentligt. Jag tar två små plankor som är halkskyddade med matta eller liknande som jag lägger på golvet med det avstånd som din hund behöver för att stå rätt. Sen shejpar jag in att hunden ska ställa sig på plankorna, med klicker och omvänt lockande. Hunden ska vara parallell, framben och has ska vara i lod mot golvet. Se till att de kan hålla positionen en stund kanske ca 20-30 sek när de blir duktiga.
Man kan skriva massor om det här, fråga om ni undrar något! Ha en kul träning nu!
Tjillevipp ❄️
Här är en liten film på hur det kan se ut när vi tränar.