Cayenne

”Yen”, ”Yenna”
DSC_0126  DSC_0125  DSC_0121

Cayennepeppar och andra chilifrukter har använts i tusentals år i Central- och Sydamerika. Cayenne har odlats i dessa trakter i mer än 7 000 år. Först användes pepparfrukter som dekoration och därefter som livsmedel och medicin. Det var på 1400–1500-talet som cayenne introducerades till Europa tack vare Columbus som påträffade frukten på Karibien och förde tillbaka den till Europa där den användes som substitut för svartpeppar.

Cayennepeppar är ett samlingsnamn för en grupp inom arten spansk peppar (Capsicum annuum). Gruppen är uppkallad efter staden Cayenne i Franska Guyana och dess frukter är populära som krydda i starkt smakande, ”heta”, anrättningar. Ämnet som ger den heta smaken kallas capsaicin. Det finns 500 sorter cayenne och alla har olika färg, form och styrka på frukterna. Ju mer capsaicin, desto hetare är smaken. Färgen på cayenne varierar från orangeröd till djupt mörkröd

Art: Capsicum annum
Styrka: Het  35.000 – 55.000 Scoville.
Ursprung: Central- och Sydamerika