Lappmjället är här… ❄️ och då kommer jag med träningstips del 1

Nu har jag funderat tillräckligt länge på att börja blogga igen, så nu blir det ett försök! Sen får vi se hur mycket det blir i framtiden beroende på om det finns något intresse av mina funderingar. 

Nu är alltså vintern här, i skrivande stund snöar det och marken är täckt med det där vita, som av någon outgrundlig anledning dyker upp i år igen även fast jag avbokade det till förmån för agilityträning utomhus! Nåja, det ger oss ju en anledning att utvärdera och planera vår träning lite noggrannare än de där spontana tyskarna och komtillhandarna vi tränade på i panik när det fortfarande var höst och barmark!

All träning som blir av är bra träning – såklart –  men vi kan alltid uppgradera oss lite och ta träningen till en ny nivå. Här kommer lite handfasta tips på vad du kan göra under vinterns mörka månader och till våren dyker du upp som en agilitykomet som om du aldrig gjort annat! Självklart också för att vi inte ska gå in i en vinterkoma av agilitydepression och RC-ångest så dämpar vi den lite nu.

För att kunna belöna hunden är det ju viktigt att vi har en fungerande lek tillsammans. Hur ser din lek ut? Vad finns det som du skulle vilja förbättra i er lek? Har du en hund som vill ha leksaken själv? Eller kommer den till dig men vill inte släppa? Leker den inte alls med dig? Är kampen lite dålig?

Vad du än har för små problem är det dax att ta tag i det nu! Sätt dig och skriv ner vad du vill ha för lek tillsammans med din hund, alltså hur du vill att den ska se ut. Sen tränar du målmedvetet mot din bild av er perfekta lek.

Övning – Släppa leksak på kommando. Detta tränar du enklast i på ett begränsat utrymme hemma där du leker igång din hund och sedan erbjuder det bästa godiset mellan lekarna. Släpper inte hunden så behöver du ett bättre och godare godis! Mjukost, leverpastej, färskt kött eller liknande. När hunden börjar släppa direkt när den ser att du kommer med handen så lägger du in ditt ord du vill ha på släppandet och vips har du en hund som släpper leksak på kommando! Tänk på att all träning är färskvara och ett pass räcker inte, det kan behövas 10 pass för en hund och 50 pass för en annan. Håll dina pass korta och positiva på ca 3-5 min max men träna det ofta. Målet är att hunden med glädje släpper sin leksak till dig.

Alla vet hur viktigt det är med en bra startrutin och då menar jag hela kedjan från någon hund innan din start och tills du släpper din hund mot första hindret. Hur ser din startrutin ut idag? Har du en bra men som inte fungerar? Är hunden i rätt mindset? Hur vill du att din startrutin ska se ut? Fundera ut hur du vill att den ska se ut, skriv ner den och börja träna hemma.

Övning –  Startrutin. Jag gillar att ha hunden mellan benen, så som första trix lär jag dem att sätta sig mellan benen. Har du en hund som tränat lite agilitygrunder och shejping så kommer den testa saker när du står där med klickern och godis i händerna. Fånga upp att den kommer mot dig och men dina fantastiska belöningsplaceringsskills så kommer du kunna få in den mot benen och sedan in mellan dem. Belöna massor och avsluta varje pass med lite galen kamplek. Att stå, ligga eller sitta mellan benen väljer du och jag tycker det är en bra utgångsposition för en agilitystart då jag “ser” vad hunden ser framåt, d v s jag ser om jag sätter hunden på rätt linje mot hindren. Detta är bara en del i startrutinen men om du tränar in varje del noggrant så kommer hela kedjan senare i vår vara lätt att sätta ihop! Ex på delar, lek före start, gå vid sidan in på planen, sätta sig mellan benen, sitta kvar, sitta kvar länge för att matte måste gå ut tre hinder, starta på kommando – PANG! – Världens finaste och bästa start på ett agilitylopp!

Ofta behöver vi kunna skicka våra hundar på ett hinder och vi är tvungna att lämna dem, springa och placera oss någon annanstans. Då är det bra att grunda den tanken hos hunden redan hemma i lugnets vrå utan stress och adrenalin från agilityglädjen.

Övning – Klara rörelese. Ta ett trix som hunden kan redan, som t ex sitt eller ligg, be hunden sitta någon/några gånger som du alltid gör sen när den klarat det och fått sina goda belöningar testar du att hoppa samtidigt som du säger sitt. Klarar hunden det ska den så klart ha massor med belöning och beröm. Om det är svårt får du testa att bara gå på stället och ge kommando. Sen gör du det svårare och svårare för hunden, vänd dig bort OCH hoppa och ge den kommandot (bra med spegel då så du ser hunden). Beröm och belöna massor! Sen finns det massor med olika saker du kan göra medan du säger sitt, det är bara fantasin som sätter gränser. Men se till att hunden lyckas, det är det den lär sig på! (Ex på vad du kan göra under tiden hunden ska sätta sig, jumping jacks, squats, piruetter, armhävningar och situps)

Övning –  lite svårare. Håll hunden bredvid dig ex i halsbandet, kasta ut den roligaste leksaken och skicka den mot leksaken, låt hunden bara hämta den till dig första gången och belöna massor. Sen håller du hunden, kastar ut leksak och när du släpper hunden att hämta leksaken rör du dig i motsatt riktning som hunden springer. Först lite sakta, sen fortare och fortare. Du kan sedan springa in i ett annat rum och låta hunden leta upp dig för att få sin lekstund och godis. Sen blir det superenkelt att i vår skicka hunden på ett hinder när du har bråttom därifrån!

Kom ihåg! Massor med belöningar och lek, hunden ska vara glad när ni tränar! Lägg nivån så hunden lyckas mycket, självklart måste man testa lite om den förstått och när ni avslutar ska den helst känna sig som en kung/drottning som är bäst på det ni just gjorde! 

Hoppas du har fått lite idéer och inspiration till att hitta lite agilityglädje i vintermörkret! Om det finns intresse så har jag en del 2 som jag klurar på, vill ni ha den?

Här är en liten film när vi tränar på just sånt här!

Kommentera gärna nedan vad just du och din hund tränar, frågor och berätta hur det går!

Snöiga hälsningar Maria ❄️


Andra ord för snö om du behöver

Det vita guldet, fimmern, fimmeln, flister, fnyk, fällbruttu , gammsnögä, gudamjäll, lapphandska, lappmjäll, lappmögel, lappvantar, lovikkavantar , mjäll, platina, rensartäcke, skithuslock, tomtemögel och snöhelvete.


Det här inlägget postades i Träningstips. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *