Cascabel är en liten rund het chili. Namnet är spanska och betyder ”small bell” eller ”rattle”. Plantan kan bli över en meter hög och växer vild i delar av USA och Mexiko. Den kallas även chile bola, bola chile, rattle chile och coba. I sverige finns den att få tag på i en del livsmedelsbutiker och då i torkad form.
Den soltorkade frukten av färsk cascabel. är något rund och ibland konisk med djup brunröd färg. Torkad cascabel har en något kärv trä- och nötsmak med inslag av syra. Cascabel kan användas i marinader, adoboliknande såser, grytor, chili con carne, soppor med mera. Använd på följande sätt: Kärna ur och blötlägg frukterna i het vatten tills de mjuknat. Mixa fruktköttet till en puré tillsammans med lite av blötläggningsvätskan. Använd purén som smak- och färgsättare.
Art: Capsicum annuum
Styrka: Medel, 1,250-2,500 Scoville.
Ursprung: Sydamerika